Mamy na stronie: 30552 materiałów

anaerobybakteriealkoholkomórki

Proces fermentacji jako oddychanie beztlenowe

Fermentacja to oddychanie beztlenowe

Wśród organizmów, które przeprowadzają fermentację są anaeroby ( beztlenowce względne, które mogą oddychać tlenowo i beztlenowo, np. drożdże )

Organizmy obojętne, np. bakterie fermentacji mlekowej, nie wykształcają i nie wykorzystują tlenu, choć dobrze rosną w jego obecności.

Na beztlenowce bezwzględne tlen działa zabójczo, np. bakterie przeprowadzające fermentacje masłową.

Fermentacja alkoholowa  ( nie zachodzi u zwierząt ):
a) proces glikolizy przebiega podobnie jak w oddychaniu tlenowym – do wytworzenia pirogromianu
b) pirogronian nie wchodzi w cykl Krepsa, ulega dekarboksylacji na aldehyd octowy
c) wodór odłączony...

Uzyskaj pełny dostęp!
Wysyłając SMS otrzymasz nieograniczony
dostęp do całego tekstu oraz wszystkich opracowań lektur dostępnych na stronie Kuj.pl
Wyślij SMS o treści: ag kuj na numer: 73480
Otrzymany kod wpisz w pole poniżej:
Dostęp jest ważny przez 7 dni. Koszt SMS'a to tylko 3zł + VAT

Powiązane artykuły w naszych serwisach: