Mamy na stronie: 30552 materiałów

Stany skupienia wody

WODA, tlenek wodoru, H2O,  związek chemiczny bardzo rozpowszechniony w przyrodzie; dobry rozpuszczalnik - woda naturalna zawiera rozpuszczone sole i gazy (zwł. woda morska i mineralna); sole, gł. wapnia i magnezu, powodują tzw. twardość wody (obserwuje się zanik własności powierzchniowo czynnych mydeł i odkładanie kamienia kotłowego); wodę pozbawia się zanieczyszczeń gł. przez destylację (woda destylowana) lub wymianę jonową; niektóre parametry chemicznie czystej wody obrano za podstawę przy wyznaczaniu skal temperatury, np. temperatura wrzenia, krzepnięcia, punkt potrójny wody posłużyły do zdefiniowania jednostki i skali temperatur.

Woda jak wszystkie ciecze zwiększa swą objętość pod wpływem temperatury. Po wzroście temp. O 20`C objętość 1dm`3 wody wzrasta o 0,21cm`3. Całkiem inaczej jest ze zmianą objętości wody przy parowaniu czy wrzeniu, wtedy woda zwiększa objętość około 1600 razy .

Stan gazowy (lotny)

Przejście cieczy w stan gazowy nazywamy parowaniem, które zachodzi w każdej temperaturze i tylko na powierzchni cieczy lub zachodzącym gwałtowniej, w stałej temperaturze 100`C (temperaturę tę nazywamy temperaturą wrzenia), w całej objętości cieczy wrzeniem.

Wodą w stanie gazowym jest para wodna, która również jest bezbarwna, bez zapachu i smaku. Para wodna to między innymi chmury - zawieszone w atmosferze ziemskiej widzialne zbiory mikroskopijnych (o średnicy nie przekraczającej 100 nm) kropelek wody lub...

Uzyskaj pełny dostęp!
Wysyłając SMS otrzymasz nieograniczony
dostęp do całego tekstu oraz wszystkich opracowań lektur dostępnych na stronie Kuj.pl
Wyślij SMS o treści: ag kuj na numer: 73480
Otrzymany kod wpisz w pole poniżej:
Dostęp jest ważny przez 7 dni. Koszt SMS'a to tylko 3zł + VAT