Mamy na stronie: 30552 materiałów

Początek i przebieg wypraw morskich Hiszpanów i Portugalczyków

Sytuacja, która doprowadziła do wypraw .

Pod koniec średniowiecza istniał duży popyt na przyprawy korzenne, zaś przyczyną tego popytu był fakt , że ówczesne rolnictwo nie mogło wytworzyć dostatecznej ilości paszy by jej wystarczyło na utrzymanie pogłowia.

Jesienią zabijano większą część pogłowia, następnie mięso wędzono i peklowano. Następowały całe miesiące spożywania. Ostrymi przyprawami starano się poprawić smak i zapach konserwowanego mięsa i przyrządzanych z niego potraw. A tymczasem tzw. wyspy korzenne znajdowały się w dzisiejszej Azji Płd-Wsch. z głównym portem Malakka. Wystarczy powiedzieć, że funt goździków w Malacce kosztował 2 dukaty a w Londynie na giełdzie kosztował 213 dukatów.

Skąd to się brało?

Wszyscy Malajczycy kupowali goździki na poszczególnych wyspach i zawozili je do portu Malakka, tam sprzedawali je zamożniejszym kupcom. Sułtan Malakki pobierał odpowiednie cło i podatki. Kupcy malajscy przewozili towar na statkach do portu Kalkuta w Indiach. Następnie kupcy ,którzy przejmowali towar przewozili go do portu Aden. Z Adenu karawanami dostarczano towar do Bejrutu, Kairu, Damaszku. Z tych portów towar zabierali Wenecjanie i przewozili do Wenecji a stamtąd ciężkimi wozami droga lądową przyprawy wędrowały do Niderlandów, Angli, Niemiec i Francji.

Drogi były wówczas niebezpieczne gdyż Turcy Osmańscy po zajęciu Konstantynopola czynili pewne przeszkody w prowadzeniu handlu.

2) Motywacje i cele...

Uzyskaj pełny dostęp!
Wysyłając SMS otrzymasz nieograniczony
dostęp do całego tekstu oraz wszystkich opracowań lektur dostępnych na stronie Kuj.pl
Wyślij SMS o treści: ag kuj na numer: 73480
Otrzymany kod wpisz w pole poniżej:
Dostęp jest ważny przez 7 dni. Koszt SMS'a to tylko 3zł + VAT